Hoe beleggen op de beurs met eToro

Zie jij jezelf als de nieuwe Warren Buffet? Ontdek de nieuwe wereld van social trading, sociaal beleggen, met onze volledige gids om te beleggen en top beleggers te kopiëren op eToro.

Opgelet, beleggen op de beurs houdt steeds een risico in. Beleg enkel geld dat je kan missen. Prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. Deze post heeft enkel als doel je iets bij te leren. Zie ze dus niet als investeringsadvies.

Ik heb altijd al een interesse gehad voor de financiële markten, maar zoals de meeste onder ons, had ik geen idee hoe er aan te beginnen en wel degelijke te beginnen beleggen. De poortbewakers van Wall Street en de Brussels Beurs hebben er precies steeds hun uiterste best voor gedaan om de massa buiten te houden zodat zij met alles winsten konden gaan lopen.

Enkele jaren geleden is dat echter veranderd. Doordat we zelf aan het zoeken waren naar een manier om wat extra geld te verdienen, kwamen we terecht op eToro. Dit platform opende onze deuren naar de markt en zorgde ervoor dat we eenvoudig konden beginnen met online beleggen.

Klinkt gemakkelijk. Toch?

Wel, op zich is het eenvoudig, maar toch zal je heel wat moeten leren. Het is belangrijk voor jou om te beseffen dat je een zekere leercurve zal moeten doorlopen. Hoewel je er heel goed iets extra mee kan verdienen (en je er je ook ontzettend mee amuseert), zal je in het begin ook wat beginnersfouten maken.

Voor complete beginners kan het eToro platform en het gegeven van beleggen in het begin een beetje ontmoedigend zijn. Daarom hebben we op basis van onze eigen ervaringen deze uitgebreide, no-nonsense gids samengesteld om je zo snel mogelijk zo’n goed mogelijke resultaten te bezorgen. Hier gaan we!

Wat is eToro?

Bij eToro omschrijven ze zichzelf als een toegankelijk beleggingsplatform dat een sociaal element toegevoegd aan investeren. We omschrijven ze graag als Facebook voor beleggers. Ze gingen online in 2006 en zijn nu het grootste investeringsnetwerk ter wereld met een community van 4,5 miljoen gebruikers en meer dan 400 miljoen beleggingen.

De meest unieke functie van eToro is waarschijnlijk “CopyTrader”. Deze functie laat je toe om te surfen tussen de gebruikers van het platform en overzichtelijk hun beleggingsgeschiedenis te zien, net als hoeveel ze verdiend hebben of verloren hebben in een bepaalde periode. Als je iemand tegenkomt die je wel bevalt, dan kan je ze wat fondsen toekennen om automatisch hun beleggingen te kopiëren.

Een andere belangrijk voordeel is het “Popular Investors” programma. The programma beloond gebruikers op basis van het aantal kopieerders die ze hebben. Ze krijgen dan een maandelijkse commissie (tot wel 10.000 dollar per maand!). Het programma beloont ook veilig en verantwoord beleggen. Hier gaan we later in deze gids nog dieper op in.

Dus, met de sociale functies en de kopieerfuncties, kun je al van start haan met zeer weinig financiële kennis. Maar het is zeker dat je er snel heel veel door zult leren. De meeste van de zaken die je echt moet weten, kom je te weten door deze gids te lezen of door de spelen met een oefenaccount.

Loop in het begin vooral niet te hard van stapel en zorg ervoor dat je goed weet wat je doet voordat je een grote som gaat investeren. Beleggen via eToro kan je veel geld opbrengen (en deze gids zal je helpen om dat te doen) maar het is belangrijk om te beseffen, dat wanneer je geld investeert op de markt, je ook geld kan verliezen. (je geld loopt risico)!

Hoe beginnen?

1. Registreer je op eToro.com

Geen complex papierwerk hier. Het is gratis en spreekt voor zich! Vul enkel je gegevens in en kies een gebruikersnaam. Ze vragen je telefoonnummer om je account te beveiligen.

Zo, de wereld van real-time trading ligt nu voor je open. Maar voor je echt beleggingen kan doen, zullen ze je vragen om je profiel te vervolledigen.

Opgelet: 65% van de mensen die beleggen met CFD’s bij deze dienstverlener verlies geld. Je moet dus goed overwegen of je het risico wil nemen om je geld te kunnen verliezen.

2. Vervolledig je profiel

Dit is een belangrijke stap om je account te beschermen en het eToro platform aan te passen naar jouw behoeften.

Het eerste deel gaat over je persoonlijke informatie (je hoeft geen identiteitskaart nummer in te geven als je niet zeker bent)/

Daarna zijn er enkele vragen die polsen naar je beleggingskennis en ervaring. Het is geen examen, dus maak je niet te druk over de antwoorden. Probeer het gewoon en wees eerlijk.

De laatste stap is “Account verifiëren”. Deze stap moet je enkel volbrengen als je meer dan $2.000 gaat investeren (wat we niet gaan doen).

3. Geld storten

Klik op “Volgende stap, geld storten” (of “Geld storten” rechts onder).

Je moet nu geen geld storten als je dat niet wil, maar aangezien dit een gids is rond het beleggen met eToro, zal je wel een storting moeten doen om van start te gaan.

Het minimum dat je kan storten is $200 dollar. Dit is perfect om mee te starten en geeft je de mogelijkheid om beleggers te kopiëren.

Kanttekening: de basisvaluta op eToro is $USD, maar je kan ook in €EUR storten. Deze zal dan naar $USD omgezet worden in je account.

4. Vertrouwd raken met het platform

We geven je een snel overzicht van de belangrijkste elementen op eToro. We gaan er dieper op in als we je uitleggen hoe je erdoor moet surfen en hoe je moet beleggen.

Volglijst

Organiseer de mensen en markten waarin je geïnteresseerd bent om te kopieren of om in te beleggen. Je kan verschillende lijsten aanmaken zoals ‘veelbelovende aandelen’ of ‘mensen om te kopiëren’.

Portfolio

Het zenuwcentrum van je beleggingsavontuur. Bekijk al je open beleggingen met live tickers en waarden, en analyseer je prestaties.

Nieuwsfeed

Dit is net als je Nieuwsfeed op Facebook, we je alles kan zien van wat de beleggers die je volgt recent hebben gedaan en gezegd.

Handelsmarkten

De plaats om de markten te onderzoeken en erin te beleggen: aandelen (bvb. Apple), valuta (bvb. EUR/USD), grondstoffen (bvb. goud) en indexen (bvb. UK100) en ETF’s.

Beleggers kopiëren

Het hart van de community. Zoek tussen andere beleggers wie je zou willen kopiëren of volgen. Er zijn een heleboel handige filters om je te helpen om nauwer te zoeken naar de resultaten die je wil, zoals markten en prestaties.

Andere goede beleggers kopiëren (Beleggers kopiëren)

Dit is de eenvoudigste manier om te investeren op eToro en het meest aanbevolen pad voor beginners. Wanneer je iemand kopieert, elke beleggen die zijn uitvoeren, wordt ook simultaan in jouw account geopend en wanneer ze gesloten wordt, dan wordt de jouw ook gesloten.

Het is allemaal proportioneel. Het hangt af van welk % van het totale bedrag dat op jouw account staat dat je aan hen toekent, maar op het einde zal je dezelfde prestaties hebben als zij.

Het vinden van betrouwbare beleggers op eToro is niet altijd zo vanzelfsprekend als het op het eerste zicht lijkt. Je moet eerst goed weten waar je naar zoekt en waar je van weg wil blijven. Laat ons je eerst even de kunst van copy trading aanleren …

Vermijd de meest gemaakte fouten

Laat mij eerst de meest gemaakte fout van beginners toelichten: kuddegedrag. Wanneer je gaat kijken naar de “Beleggers kopiëren” sectie om te zoeken naar een belegger om te kopiëren, dan is het aanlokkelijk om te sorteren op ‘meest gekopieerd’ en blindelings de resultaten bovenaan te kopiëren. Je zou toch denken dat ze allemaal veel kopieerders hebben voor een reden?

De realiteit is echter dat de meeste mensen op eToro volledige beginners zijn en niet echt weten wat ze doen. Als enkele mensen een belegger kopiëren voor de verkeerde redenen, dan kan een belegger al gauw “viraal” gaan met exponentieel meer kopieerders die hem volgen zonder voor zichzelf na te denken.

Een populaire, maar toch slecht presterende belegger

Ook al heeft deze belegger zeer slecht gepresteerd (hij zou over 12 maanden 48% van je geld verloren hebben), toch heeft hij meer dan 2000 mensen die hem kopiëren. Dit gebeurt op eToro vreemd genoeg wel vaker, dus straks leggen we je het proces uit dat wij volgen om te beleggen.

We hebben je nu al gewaarschuwd om niet in zee te gaan met slecht presterende beleggers, maar de andere valkuil waar beginners in vallen is “overbeleggen”. Het is ontzettend verleidelijk om steeds te gaan controleren hoeveel je verdiend of verloren hebt in de voorbije uren, maar deze emoties zorgen ervoor dat je niet meer objectief zal kunnen oordelen en ze leiden tot slechte beslissingen.

Geen enkele belegger OOIT zal elke week of maand winst maken, dus we bevelen je aan om te denken op de middellange of lange termijn. Dit vraagt geduld en discipline, maar je zal er meer profijt uit halen na een tijd.

De beste beleggers vinden om te kopiëren

Klik eerst op “Beleggers kopiëren” op de eToro zijbalk.

Je kan gewoonweg naar beneden scrollen op de pagina om de veelbelovende en populaire beleggers te ontdekken:

Of je kan de uitgebreide zoekfunctie gebruiken. Alles in het blauw kan je aanpassen totdat ze beantwoorden aan jouw criteria die je zoekt bij een potentiële belegger om te kopiëren:

Klik op “GAAN!” voor een lijst van overeenkomende beleggers, geordend op het aantal kopieerders die ze hebben. Om verder te verfijnen, kan je de filters bovenaan gebruiken.

6 eigenschappen die ELKE belegger die je kopieert moet hebben:

 1. Op eToro aanwezig zijn voor minstens zes maanden en niet enkel fantastische winsten gemaakt hebben door één of twee maanden beginnersgeluk
 2. Kennis van de markt echt gedemonstreerd hebben in hun profiel feed
 3. Lage wekelijkse en dagelijkse afname (hoeveel ze “naar beneden” zijn gegaan over een bepaalde periode). Voor alle percentages hoger dan 10% moet je waakzaam zijn.
 4. Geen belachelijke winsten hebben. Het kan tegenstrijdig lijken, maar als je iemand ziet met meer dan 1.000% winst in een zeer korte periode, realiseer je dan dat deze persoon gewoon geluk heeft gehad en dit enkel behaald kan worden door onverantwoord te zijn.
 5. Geen 100% win rate hebben. Het is perfect normaal om sommige beleggingen in het rood af te sluiten. Dat is een teken van discipline en ervaring. Beginners lopen achter hun verliezen aan, echte beleggers weten wanneer de verlies moeten stoppen.
 6. Communicatief zijn. Je wil iemand kopiëren waar je van kan leren en die hun beleggings methodologie willen toelichten. Als ze niet antwoorden op je berichten, dan geven ze niet om jouw of weten ze niet waar ze mee bezig zijn.

Resultaten uit het verleden van een belegger bekijken

Statistieken van een Belegger bekijken

Door te klikken op de “Statistieken” tab in het profiel an een belegger, kan je een heleboel nuttige informatie raadplegen om je te helpen om te beslissen of de belegger het waard is om te kopiëren of niet.

Hieronder kan je de inkomsten zien van CatyFX zien op eToro. Als je haar gekopieerd had met $200 bij het begin van 2018, dan had je nu $242. Hoe klinkt dat als je het vergelijk met je spaarboekje? Je kan ook zien dat het soms minder gaat. In augustus 2018 daalden onze investeringen met 6,89%.

Resultaten van belegger CatyFX

Er zijn twee andere dingen om naar te kijken. De risico score geeft aan hoe riskant een belegger is en de max. afname toont het maximum dat een belegger naar beneden is getuimeld in een enkele week gedurende deze periode. Het zelfde voor dagelijks en jaarlijks.


Het is interessant om de huidige risicoscore te vergelijken met die van de voorbije maanden om te zien hoe hun strategie geëvolueerd is. Alles in het groen is zeer veilig, laag-risico lage-return gedrag. Dit spectrum gaat over naar geel, orange, rood en zwart als hoogste risico.

Persoonlijk blijven wij weg van alles vanaf een vijf. Maar het kan interessant zijn om een mix van beleggers te hebben in verschillende stijlen.

Hoe een belegger kopiëren

Kopiëren op zich is eenvoudig. Eens je een belegger hebt gevonden die je betrouwbaar vindt, open dan het profiel en klik op de blauw “Kopieer” knop.

Je zal dan gevraagd worden om een bedrag in te vullen waarmee je de belegger wil kopiëren, en je zal zien dat er dan interessante inforatie verschijnt.

Stel dat je de belegger kopieert met $200, dan leidt “Gem. omvang gekopieerde transacties” naar hoe het kopiëren werkt in echte dollars. In dit voorbeeld, zou elke belegging die je kopieert gemiddeld $4,46 zijn. Proportioneel is dat maar 2,23% van het totaal ($4,46 van de $200) van je totale investering in hem. In dit geval is dit een goed teken want het toont een veilige en weloverwogen investeringsstijl aan.

Je kan ook een “stop loss” inzetten. Dit beschermt je tegen zeer zware verliezen. Standaard staat deze op 40%. Als de persoon die je kopieert meer dan 40% verliest, dan zal je account automatisch stoppen met hem te kopiëren. Je kan dat getal zetten zoals jij wil. Het hangt er vanaf hoeveel risico jij wil nemen. Persoonlijk houden wij het ook op 40%.

Je resultaten opvolgen

Klik op “Portfolio” en je ontdekt je openstaande aandelen.

Dit is een voorbeeld van jouw zenuwcentrum. Hier kan je al jouw openstaande aandelen en posities bekijken en ze eventueel afsluiten. Je vindt er ook een weergave van je beleggersverleden terug.

Al je gekopieerde beleggers (en je eigen investeringen) worden op gelijst in je Portfolio. Je kan je algemene winst zien per investeringen bij een belegger, en ook klikken op de persoon om te zien welke posities zij (en jij) open hebben staan en hoe ze individueel presteren. Als je wil kan je zelf ook individueel gekopieerde belegging afsluiten zonder volledig te moeten stoppen met de belegger te kopiëren.

Volglijst gebruiken

Het is belangrijk om te vermelden dat je ook gewoon beleggers kan “volgen” zonder ze te kopiëren of er in te investeren, zodat hun updates ook in je Volglijst en News Feed verschijnen, zoals in Twitter. Het is een goede manier om te peilen of je het de moeite vindt om hen te kopiëren en ze te leren kennen.

Goed zelf beleggen

Eens je het eToro platform in de vingers hebt en (hopelijk) al wat succes hebt gehad met het kopiëren van andere mensen, kan je erover beginnen te denken om je eigen beleggingen te plaatsen.

Het goede nieuws is dat je geen financieel wonder met jarenlange ervaring hoeft te zijn om geld te verdienen door zelf te beleggen.

Het slechte nieuws is dat je zelf wat meer zal moeten gaan nadenken en je eigen research zal moeten doen. Want alle tekortkomingen zullen nu op jouw schouders terecht komen.

Welke aandelen moet je kiezen?

Wel, dat mag je helemaal zelf kiezen. Wij kunnen jou daar geen specifiek advies voor geven. We kunnen enkel meegeven dat, als je de juiste keuzes maakt, je twee keer kan verdienen. Door een stijgende aandeelprijs én door aandelen te kiezen die dividenden uitbetalen. Lees dus regelmatig het nieuws en verdiep je in de bedrijven. Investeer enkel in aandelen van bedrijven waar je in gelooft en die in een sterkte en gezonde positief staan om instortende marketen te overwinnen en die ruimte hebben om te groeien.

Wat we wel kunnen doen is je door de stappen loodsen om een aandeel te kopen op eToro.

Hoe een aandeel kopen?

Klik op ‘Handelsmarkten’, dan ‘Aandelen’, dan ‘Industrie’. Kies een industrie zoals bijvoorbeeld ‘Consumptiegoederen’.

Je krijgt dan een lijst met alle consumptiegoederen aandelen die beschikbaar zijn op eToro. Daarnaast zie je ook hun prijs en hoe de prijzen geëvolueerd zijn die dag.

Markten op eToro

Laten we doen alsof we wat Apple aandelen willen kopen, ter waarde van $50. Klik dan op ‘AAPL’ (dat is de afkorting of ticker die gebruikt wordt voor Apple op de beurs) en je ziet dan eerst de “Feed”. Deze geeft het laatste nieuws en interessante discussies rond de Apple aandelenprijs weer en de activiteiten van het bedrijf in het algemeen.

Apple aandelenprijs informatie

Klik op “Grafiek” om een kaart te zien die de prijs van het aandeel weergeeft over een bepaalde periode. Je kan de periode aanpassen door in en uit te zoomen.

Als je wil investeren in Apple (op basis van het feit dat je gelooft dat het aandeel zal stijgen over de middellange/lange termijn), klik dan op “Handelen” in de hoe rechtsboven.

Het minimumbedrag om te handelen is $50. Onder dat veldje kan je de bedragen invullen waarbij je zou willen dat een aandeel automatisch wordt afgelosten. Dar kan bij winst zijn of verlies.

Kijk daarnaast ook naar het “Leverage” aantal. Dit nummer refereert naar hoeveel je jouw winsten (en verliezen) kan vermenigvuldigen. Hoe hoger het getal, hoe hoger het risico.

X1 komt neer op het kopen van het echte aandeel. Als je echter handelt aan X2, dan wordt elke prijsbeweging 2 keer vergroot (verdubbelt). Normaal gezien staat dit automatisch op x5, maar voor beginners raden we aan om te klikken op het nummer en het te verlagen naar X1.

Wanneer je klaar bent, klik je op “Opdracht instellen”.

Dat is het! Je hebt nu $50 geïnvesteerd in Apple.

Je investeringen opvolgen

Klik op “Portfolio” om je open posities te bekijken.

Je kan zien hoeveel winst je hebt gemaakt met je Apple aandeel of verlies. Maar zoals eerder vermeld, trap je past niet in de val van het teveel nakijken van je aandelen. Dit leidt je enkel naar over-trading, wat zeer veel kost.

Je moet een zekere discipline ontwikkelen om de markt gewoon zijn beloop te laten gaan. En er gerust in te zijn dat op lange termijn de waarde van je portfolio zal groeien.

Een “Populaire belegger” worden

Deze programma geeft een extra bonus aan beleggers die verantwoord beleggen. Vanaf het moment je het goed begint te doen op eToro, zal je zien dat andere zullen beginnen met jou te kopiëren. Dat is echt een spannend moment, en het is nog een extra manier voor jou om geld te verdienen.

Je hebt maar één kopieerder nodig en eToro betaalt je al elke maand een commissie. Als het aantal kopieerders stijgt, dan zullen de commissies en de bonussen dat ook doen. Zonder limiet!

Het kan even duren om een groter aantal kopieerders te hebben, maar het is niet zo moeilijk om te behalen zolang je maar goede handelingen doet op basis van het advies dat je in deze gids on terugvinden.

Het helpt ook om actief te zijn in de community door regelmatig updates te posten, deel te nemen aan discussies en de vragen van andere mensen te beantwoorden. Op die manier leren mensen je beter kennen en gaan ze je vertrouwen.

Kosten begrijpen (en verminderen)

Net zoals andere bedrijven, verdient eToro zijn geld door een dienst te verlenen. In eerste instantie doen ze dat door hun gebruikers een kleine fee aan te rekenen bij het plaatsen en houden van bepaalde posities. De kosten zijn echter veel lager dan bij andere traditionele brokers en fondsen.

Het handelen in aandelen heeft meestal de minste kosten. Hierdoor bevelen we je aan om je eerst te beperkten tot aandelen wanneer je begint.

Alle beleggingen rekenen zowel spread als dagelijke rollover kosten aan. De “spread” is het kleine verschil tussen de koop en verkoop prijs die alle brokers aanbieden. Dit is hoe geld verdienen (net zoals een geldwisselkantoor). Je moet dit betalen wanneer je een positie afsluit.

De rollover kosten zijn kleine kosten, die proportioneel zijn aan de grootte van de belegging die je opent en het hoeveelheid risico die eraan verbonden is. Het is belangrijk om te weten dat deze kosten continue in verandering zijn gebaseerd op de markttoestand en het kan soms een kost en en soms een winst. Voor een overzicht van de meest recente kosten, klik hier.

Een manier om je spread kosten te beperken is door niet te overbeleggen. Het is ook waard om te vermelden dat deze kosten vaak (gedeeltelijk) worden weg gescholden als je een Populaire Investeerder bent.

Het komt echte neer op individuele beleggingsstrategieën en voorkeuren. Maar om je een idee te geven, hebben wij een voorkeur voor het bijhouden van onze aandelen voor minstens 6 maanden, en alle andere beleggingen houden we gemiddeld 2 tot 3 weken bij.

Wanneer je een andere gebruiker kopieert, dan worden jou dezelfde kosten aangerekend als zij, dus is het belangrijk om je portfolio goed onder de loep te nemen om te zien waar zij in investeren.

De enige andere kost die je zal tegenkomen op eToro is een kost om geld van het platform te halen. Dat is standaard $25.

Samenvatting: Veel voorkomende fouten vermijden

We hebben al heel veel toegelicht en uitgelegd. Proficiat dat je het tot hier hebt gehaald!

Voordat we afronden, willen we eerst nog wat basisfouten opsommen:

 • Over-trading: dit is een slechte strategie voor beginners en er komen veel kosten bij kijken
 • Meer dan 25% van je totale kapitaal aan één belegger toekennen bij het kopiëren
 • Gewoon de meest gekopieerde beleggers kopiëren
 • Mensen kopiëren met hallucinante winsten (die vaak nadien crashen)
 • Mensen kopiëren zonder eerst je research van hun profiel en activiteiten te doen
 • Je huiswerk niet maken voordat je aandelen koopt
 • Meer dan 10% van je kapitaal toekennen aan één van je eigen beleggingen
 • Te hoge leverage gebruiken
 • Proberen om elke beleggingen in het groen af te sluiten (soms mag je ook eens verlies maken)

Handige bronnen

Ben je helemaal klaar om te beginnen beleggen met eToro? Lees dan zeker ook nog dit informatiemateriaal:

 1. eToro Trading Academy
 2. eToro mobile App: AppleAndroid
 3. Beurs informatie: CNBC, De Tijd

Heb je nog vragen? Laat dan hieronder een reactie achter!

Als je deze gids gebruikt hebt en je vond ze nuttig, deel ze dan zeker met je vrienden en kennissen.

Dankjewel om tot hier te lezen, heel veel succes en veel plezier met het beleggen!

Ook interessant…

Hoe geld verdienen met bloggen?

Hoe geld verdienen met bloggen?

Heb je er al eens gedacht om te beginnen bloggen om wat geld bij te verdienen? Wij tonen je hoe je van start kan gaan,...

Hoe word je miljonair?

Hoe word je miljonair?

Iedereen droomt van een ongelimiteerde bankrekening. In dit artikel kan je lezen hoe je miljonair wordt. We dromen er...

Van €0 naar €10.000

Wil jij €10.000 hebben zonder er veel voor te hoeven doen? Download dan nu ons eBook en ontdek ons geheim!

Bedankt! Je ontvangt het eBook snel in je mailbox!

Pin It on Pinterest

Share This