Hoe geld verdienen met bloggen?

Heb je er al eens gedacht om te beginnen bloggen om wat geld bij te verdienen? Wij tonen je hoe je van start kan gaan, jouw niche kan vinden en hoe je jouw blog kan omzetten in een echte goudmijn!

Bloggen is niet de gemakkelijkste manier om geld te verdienen, maar het is wel een manier die iedereen kan. Alles wat je nodig hebt is iets interessant om te zeggen en genoeg geduld en toewijding om volgers op te bouwen. Maar heb je jezelf ooit al afgevraagd hoe bloggers het juist allemaal aanpakken?

Een blog aanmaken is iets waarvan mensen altijd zeggen dat ze het doen, maar waarbij het er vaak ook gewoon niet van komt. Als jij jezelf daarin herkent, dan geven we jou hierbij een concreet actieplan dat je kan gebruiken om jouw blog te lanceren en om te zetten in een winstgevende bijverdienste.

Hoe start je een blog?

Het starten van een blog kan een beetje een doolhof lijken, zeker als je niet al te veel technische kennis hebt.

Je hebt echter twee opties wanneer je een blog opstart. Je kan een gratis blog platform gebruiken of je kan je eigen website opzetten. We gidsen je door beide opties heen en geven je ook meteen de voor- en nadelen mee, zodat jij de juiste beslissingen kan nemen voor je eigen blog.

1. Gratis blog platformen

Het beste voor: Mensen die af en toe willen bloggen en niet meteen de bedoeling hebben om er geld mee te gaan verdienen.

Voordelen: super gemakkelijk om op te zetten en volledig gratis.

Nadelen: je hebt minder mogelijkheden om de stijl helemaal naar je hand te zetten en je kan ook niet onbeperkt foto’s of video’s opladen. Je kan ook vaak geen advertenties plaatsen of gebruik maken van affiliate links. Je kan geen eigen aangepaste URL instellen en het platform heeft het recht om je blog te deleten ook als jij dat niet wil.

Er zijn een heleboel platformen die je de mogelijkheid bieden om gratis een blog op te zetten. De blog kan er al staan binnen enkele minuten, en je hebt er geen enkele technische kennis voor nodig. Het is even gemakkelijk als het aanmaken van een Facebook profiel.

Als je dus gewoon maar af en toe wil blokken en niet echt geïnteresseerd bent in het verdienen van geld met je blog, dan is dit perfect voor jou.

Maar, als je het echt serieus neemt met bloggen, dan kan een gratis blog platform heel beperkend zijn. Je kan je blog bijvoorbeeld maar in beperkte mate aanpassen en ook er zijn ook opslaglimieten waardoor je niet ongelimiteerd foto’s en video’s kan opladen.

Daarnaast zal de url van je blog er gaan uitzien als www.jouwblog.wordpress.com, en je gaat niet van de vermelding van “WordPress” in je url af geraken zonder er veel voor te moeten betalen.

Hoewel er wel nog enkele manieren zijn om geld te verdienen op zo’n platformen, gaan dergelijke platformen het je nooit toelaten om banner advertenties of affiliate links op je site te plaatsen. En dat zijn nu net belangrijke inkomstenbronnen voor de meeste bloggers.

Maar, als geen van deze bovenstaande dingen echt een probleem zijn voor jou, dan lijsten we hier ven voor je de beste gratis blog platformen op:

  1. WordPress.com: deze is niet te verwarren met WordPress.org waar je jouw eigen website kan aanmaken. WordPress.com is een gratis basis blog platform die zeer eenvoudig is in gebruik. Maar je moet er wel tegen kunnen dat WordPress zelf advertenties op jouw blog zal plaatsen, tenzij je een maandelijkse bijdrage betaalt. En je kan er zelf nooit advertenties op plaatsen. Er zijn ook minder mogelijkheden om de stijl van je blog aan te passen en om je blog uit te breiden.
  2. Blogger: dit is het gratis blog platform van Google en het is ontzettend gemakkelijk om te gebruiken. Maar, de layout opties en de aanpasbaarheid is zeer beperkt. En er zijn niet echt veel opties als je nieuwe functionaliteiten aan je blog wil toevoegen?
  3. Medium: Bij Medium gaat het echt meer om het schrijven, dan om het design. En het wordt vooral gebruikt door journalisten, schrijvers en experten. Het is een zeer goede weg om in contact te treden met anderen. En om jezelf te promoten bij een bepaalde groep mensen. Ook hier kan je echter niet zelf advertenties plaatsen en is het zeer moeilijk om je eigen stijl aan je blog toe te voegen.
  4. Tumblr: Dit is wat men een micro-blog platform noemt. Het is meer een kruising tussen een blog en een social media account. Social media en functies om te delen zijn zeer goed geïntegreerd, en het is zeer nuttig om te bloggen met video’s, GIFs en afbeeldingen. Opnieuw zijn er echter wel weinig mogelijkheden om zelf de stijl aan te passen.

2. Maak je eigen website

Beste voor: Bloggers die er echt voor willen gaan en die geld willen verdienen met hun blog.

Voordelen: Volledige controle over het design en de mogelijkheid om de stijl helemaal naar je hand te zetten, je eigen url en de mogelijkheid om advertenties en affiliate links te verwerken in je blog posts.

Nadelen: Je gaat wat geld moeten uitgeven. Ten eerste aan je eigen domeinnaam (url) en voor de hosting, maar we hebben tips om de kosten laag te houden.

Als je niet ontzettend veel van technologie af kent, dan kan het een akelige gedachte zijn om een website te gaan opzetten. Maar eigenlijk is het zeer gemakkelijk om te doen en je kan er al eentje opzetten in minder dan 20 minuten.

We schreven een handleiding die zeer eenvoudig om te volgen is en waarbij je stap-voor-stap leert hoe je een website moet starten.

Met je eigen website heb je meteen ook de mogelijkheid om je eigen persoonlijk stijl (met je eigen url) toe te passen op je website. En loop je niet het risico dat je website verwijderd zal worden door het platform. De website is van jou en je behoudt de volledige controle.

Onthou dat het uiterlijk van je blog een zeer grote impact kan hebben op je lezers. Je wil een platform creëren dat er goed uit ziet, dat gemakkelijk is om te lezen en waarbij lezers willen terugkeren.

WordPress heeft een ontzettend groot aanbod aan templates of “thema’s” waar je uit kan kiezen. 7000 om juiste te zijn! Neem je tijd om een thema te kiezen dat zowel aansluit bij jouw persoonlijkheid, als het onderwerp van je blog (en voor je lezers).

Kies voor een thema dat eenvoudig en duidelijk is. Met ruimte voor grote afbeeldingen en lettertypes die gemakkelijk te lezen zijn.

Waarover bloggen?

Dit kan zowel het gemakkelijkste, als het moeilijkste deel zijn voor het starten van je blog.

Het belangrijkste in deze fase is het kiezen van een niche die je moet beheersen en waarbij je jezelf een autoriteit vindt. De grootste fout die nieuwe bloggers maken in deze overbevolkte bloggers wereld is een blog te starten zonder dat ze hun best doen om iets interessants aan te bieden of iets uniek aan te bieden aan hun lezers.

Stel dat mode bijvoorbeeld echt jouw ding is. En je bent ook bezig met het milieu. Waarom creëer je dan geen blog waarbij je focust op milieuvriendelijke kledij?

Er zijn letterlijk miljoenen blogger die over zowat alles schrijven. De uitdaging is om iets origineels te vinden!

Het ergste dat je kan dien is zeggen: “Hey hallo, dit is mijn blog en ik ga je dingen vertellen die ik leuk vind”. Jammer genoeg zijn je lezers niet echt geïnteresseerd in wie jij bent (allez ja, op dit moment toch nog niet): ze willen weten wat je hen aan te bieden hebt. Hoe kan je jouw lezers slimmer/beter gekleed/gezonder maken?

Maar dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Om van start te gaan, zijn hier een paar tips om jouw niche te vinden als je nog twijfelt:

  1. Kijk naar andere blog. Dit is de eerste stap die je moet nemen. Welke zijn de populairste? Maar nog belangrijker, wat mist er? Zoek het gat in de markt waar nog niemand anders over schrijft.
  2. Gebruik Google. Waar zoeken mensen naar? Gebruik de zoek aanbevelingen van Google om bepaalde onderwerpen te ontdekken en de informatie waar mensen naar op zoek zijn. Als mensen ernaar zoeken, dan toont dat ook aan dat er vraag naar is.
  3. Zoek op forums voor veelgestelde vragen. Forums zijn plaatsen waar mensen naartoe gaan als ze nergens anders op het internet een antwoord voor hun vraag vinden. Welke vragen stellen mensen? Waar hebben ze advies of hulp voor nodig? Dit geeft aan waar mensen in geïnteresseerd zijn en welke informatie ontbreekt op het internet.
  4. Hou trends in het oog. Waar spreken de media op dit moment over? Het is altijd goed om een onderwerp te kiezen dat een tijdje meegaat, maar als je al snel op een trend kan inpikken, dan kan je jezelf gaan profileren als expert voordat iemand anders het doet.
  5. Denk aan verschillende soorten van content of inhoud. Ken je handleidingen schrijven? Reviews? Interviews? Lijstjes? Misschien is het niet zo belangrijk waar je over schrijft, maar wel hoe je de inhoud brengt. Misschien is dat wel de onderscheidende factor.
  6. Ontdek je eigen interesses en passies. Hoewel alle bovenstaande zaken belangrijk zijn, heeft het geen zin om een blog te starten of te schrijven over een onderwerp waar je geen interesse in hebt. Je zal je al gauw gaan vervelen en mensen zullen je tekort aan enthousiasme snel gaan detecteren. Zorg ervoor dat je iets schrijft over iets waar je echt om geeft.

Hoe krijg je meer bezoekers op je blog?

Ok, je hebt tijd en moeite in je website gestoken. Je hebt een super goed onderwerp gevonden om over te schrijven en je hebt je eerste blog posts gepubliceerd. Maar waar zijn alle lezers?

Je kan niet zomaar verwachten dat mensen je blog uit het niets gaan vinden en je blog meteen gaan beginnen lezen. Je moet hem gaan promoten! Het is niet gemakkelijk, en er kan heel wat werk en moeite in kruipen, maar hier zijn al heel wat belangrijke tips:

1. Gebruik sociale media

Net zoals bij alle bedrijven vandaag de dag, ga je niet echt opvallen als je geen sociale media accounts hebt.

We bevelen aan je aan op pagina’s/accounts voor je blog op te zetten op Facebook, Twitter, Instagram en zelfs LinkedIn (je bent immers je eigen bedrijfsleider, toch?). Zorg ervoor dat je deze accounts en pagina’s dezelfde kleuren en look en feel geeft als je blog zodat je merk uniform, consistent en gemakkelijk te herkennen is.

Gebruik deze kanalen om nieuwe posts te delen en te promoten. En tag bevriende bloggers/influencers/bedrijven die je content ook kunnen delen om zo nog meer mensen te bereiken.

Je kan ook wat betaalde advertenties inzetten om een nog breder publiek aan te trekken. Of je kan een wedstrijd organiseren om meer likes te krijgen. Eens je jouw volgers hebt, hou ze dan bij de les. Door op regelmatige basis nieuwe blogs en andere content te posten.

2. Netwerk met andere bloggers

Maak jezelf bekend bij andere die over gelijkaardige onderwerpen als jijzelf bloggen. Naast het feit dat jullie eigenlijk concurrentie zijn van elkaar, zal je er versteld van staan hoe hulpvaardig bloggers kunnen zijn voor elkaar.

Veel bloggers hebben een “links” pagina op hun website. Die gebruiken ze om te linken naar hun vrienden of kennissen binnen hun netwerk. In ruil voor een link naar hun eigen blog natuurlijk. Dit kan zeer goed helpen voor je SEO (dat is Engels voor zoekmachine optimalisatie. Met andere woorden: hoe beter je blog scoort in Google.)

Als je in interactie gaat met andere bloggers en hun content deelt, dan zullen zij dat ook sneller voor jou gaan doen. Misschien kunnen jullie wel gaan samenwerken?

3. Spring op nieuwsverhalen

Als er iets in het nieuws gebeurd dat betrekking heeft op jouw niche, ga je er dan mee in moeien. Dat is wat we “nieuws jacking” noemen. En het kan ervoor zorgen dat je ineens veel meer bereik kan krijgen.

Bijvoorbeeld, stel dat je een food blogger bent die focust op het Paleo dieet. Dat is een dieet voor mensen die gluten intolerant zijn. (een mooi voorbeeld van een niche).

Stel je voor dat er een rapport wordt gelanceerd dat beweert dat gluten nog erger zouden zijn dan eerst gedacht. De wereld van brood- en pizzaliefhebbers zou er ineens aan gaan.

Maar, nu is het jouw kans om te stralen, omdat je dit al jaren zegt op je blog! (Opgelet: dit is gewoon een voorbeeld. Wij kennen niets van eten of voeding).

Gebruik dit nieuwsbericht als middel om je blog in de kijker te zetten. Ga naar sociale media en geef je mening (met de nodige hashtags natuurlijk). Meng je in de discussie en neem contact op met journalisten. Om hen te laten weten dat je beschikbaar bent voor een reactie.

Als je echt goed wordt in het uitwerken van je niche, dan zullen de journalisten zelfs naar jou komen.

4. Maak virale content

Virale content is content die zich verspreid als een virus. Op die manier kunnen nieuwe mensen je leren kennen en je ontdekken. Maar, het is echt niet gemakkelijk om virale content te maken.

De sleutel om virale content te maken is om je te mengen in controversiële of veel bediscussieerde onderwerpen. Onderwerpen die gerelateerd zijn aan je blog onderwerp. Je kan je al inbeelden dat hier vaak “nieuws jacking” zoals hierboven omschreven, bij komt kijken.

Als het gaat over je niche, waar je gepassioneerd over bent. En je hebt er een mening over, dan kan je ook een mening posten. Een mening die andere mensen willen lezen en delen met hun vrienden en kennissen. In ruil krijg je dan een heleboel nieuwe lezers.

Hoe geld verdienen met bloggen?

Nu wordt het pas echt interessant. We gaan nu even bekijken hoe bloggers echt geld verdienen! Geld verdienen aan een blog vergt tijd en is sterk afhankelijk van de bezoekers die je hebt. Hoe meer bezoekers/volgers je hebt, hoe interessanter je wordt voor adverteerders. Zo simpel is het.

Om een goed inkomen te verdienen met het bloggen, heb je verschillen inkomstenbronnen nodig die komen van verschillende activiteiten.

Misschien zijn de eerste getallen die je ziet niet zo indrukwekkend. We spreken hier vaak over enkele centen, maar dat is nu eenmaak eigen aan het geld verdienen met een blog. Hoe meer lezers en kliks je hebt, hoe sneller je eurocenten echte euro’s worden.

1. Affiliate links

Affiliate links zijn links die je kan verweven in de tekst van je blog. Ze geven je de mogelijkheid om een kleine commissie te verdienen elke keer een lezer klikt op een link en geld uitgeeft.

De links sturen lezers naar de website van een merk. En het geld dat je ontvangt is om “dankjewel” te zeggen omdat je iemand hebt doorverwezen.

De sleutel is om zo authentiek en zo oprecht mogelijk hiermee om te springen. Schrijf reviews/artikels met je eigen eerlijke mening. Moedig je lezers zeker niet aan om dingen te kopen die je zelf niet goed vindt.

Schrijf je in op TradeTracker. Het grootste affiliate netwerk van Vlaanderen en Nederland waar je duizenden producten en websites kan terugvinden.

2. Advertenties

Je kan wat geld verdienen door advertentieruimte aan te bieden aan merken om zichzelf te presenteren aan jouw lezers.

Zo staan bijvoorbeeld banners advertenties bovenaan een pagina, en zijbalk advertenties (ja, je raadt het goed) aan de zijkant van je blog inhoud.

Je kan hier geld voor krijgen op twee manieren. PPC (Pay per click) betekent dat je geld krijgt voor elke keer dat een van je lezers op de advertentie klikt, terwijl CPM (kost per duizend) betekent dat je een bedrag krijgt per 1000 keer dat een advertentie weergegeven wordt.

Zoals eerder vermeld, kunnen de inkomsten voor PPC en CPM er aan de lage kan uitzien en heel vaak zijn ze ook laag. Maar hoe meer lezers je aantrekt, hoe hoger het aantal kliks (en de vergoeding) zal zijn!

3. Verkoop ruimte in je nieuwsbrief

Het is ook een optie om aan een merk geld te vragen om een plek te krijgen in je wekelijkse of maandelijkse nieuwsbrief (als je er eentje hebt).

Maar dan moet je wel een mailinglijst hebben die voldoende groot is om het voor een merk interessant te maken.

4. Advertorials en gesponsorde artikels

Advertorials zijn eigenlijk advertenties in de vorm van een artikel of blog post.

Bijvoorbeeld, stel dat H&M een nieuwe kledinglijn voor vrouwen uitbrengt. En je blog is populair bij vrouwen die niets anders dan H&M dragen. Dan kan H&M je voorstellen om een bedrag te betalen om een artikel van ongeveer 500 woorden te schrijven en er vier foto’s van hun producten aan toe te voegen.

Misschien voegen ze zelfs wel een paar affiliate links toe zodat je nog wat extra kan bijverdienen met de clicks. En daarbovenop ontvang je misschien ook de klederen uit hun nieuwe kledinglijn.

Advertorials zijn de gemakkelijkste manier om snel geld te verdienen. Maar voordat merken je zullen benaderen, ga je wel je best moeten doen om een vertrouwde blog op te bouwen.

Dat is waarom het zo interessant is om een sterke niche doelgroep te kiezen. Jouw lezers zullen al sneller H&M kleren kopen, dan fashionista’s die een hekel hebben aan H&M.

5. Social media posts

Als je een sterke aanwezigheid hebt op sociale media (sommige mensen ontwikkelen een hele blog carrière door enkel Instagram te gebruiken), dan ben je zeer aantrekkelijk voor merken. Je kan een bedrag aanrekenen per post/re-post en de vergoedingen kunnen verrassend hoog zijn.

Aan je hoeveelheid volgers zal je hard moeten werken. Je ‘social proof’ (of hoeveel mensen je volgen op sociale media) wordt door merken gezien als bewijs dat mensen ook de posts die jij over hun doet, leuk gaan vinden.

6. Gastbloggen

Het kan gebeuren dat mensen van de pers (of van merken die een eigen blog hebben), je gaan vragen of je niet eens een artikel voor hun website wil schrijven.

Bijvoorbeeld, als je echt veel weet over koken voor weinig geld, dan kan het zijn dat een krant je zal contacteren en zal vragen om wat budgetvriendelijke recepten te ontwikkelen voor hun kookmagazine.

Dit is waar het ontwikkelen van je niche handig wordt! Zorg ervoor de je een autoriteit wordt in he onderwerp en de mogelijkheden om geld te verdienen zullen alleen maar aangroeien.

7. Samenwerken met een bureau

Geloof het of niet, maar blogging is zo populair geworden in de reclamewereld, dat er agentschappen zijn die niets anders doen dan bloggers te koppelen aan merken.

Samenwerken met een agentschap kan zeer winstgevend zijn en je een zekerheid bieden, maar je moet wel een hele hoop volgers hebben om je al te kunnen aansluiten bij een agentschap.

De vergoedingen voor agentschappen zijn ook ontzettend hoog, wat betekent dat enkel de grootste merken het zich kunnen veroorloven om met jou samen te werken. Andere, kleine bedrijven en merken zullen afgeschrikt worden.

Afhankelijk van het soort blog bedrijfje dat je in gedachte hebt, kan dit wel of niet in jouw voordeel werken. Stel dat je bijvoorbeeld een mode blog hebt en je samenwerkt met een agentschap, dan zullen vele kleinere onafhankelijk designers zich afgeschrikt voelen.

8. Verkoop digitale producten

Als je bepaalde talenten of advies aan te bieden hebt, dan is het mogelijk om geld te vragen voor eBooks, video handleidingen, cursussen of workshops.

Om deze optie te laten werken, moet je kunnen bewijzen dat je ontzettend goed bent in wat je doet of dat je content ontzettend waardevol is. En dat is niet gemakkelijk.

Het kan zeer moeilijk zijn om mensen te laten betalen voor iets. Want in de hoofden van vele mensen is alles wat op internet te vinden is ook gratis. Maar je kan het volgens ons toch altijd eens proberen.

9. Gebruik je blog als opstapje

Je kan je blog gebruiken om je eigen bedrijf in de kijker te zetten of om er een job mee vast te krijgen. Die tweede is een indirecte manier om er geld mee te verdienen.

Als je een van de Vlamingen of Nederlands bent die als hobby nog een bedrijf heeft, of als je online dingen verkoopt, dan is een blog de ideale manier om je producten of activiteiten te promoten. Overdrijf er echter niet mee. Dat kan mensen afschrikken.

Je kan je blog ook gebruiken als een online portfolio om je credibiliteit op te krikken en een nieuwe goede job vast te krijgen.

Je moet er zo maar over denken: je blog is een eigen klein bedrijf op zichzelf, en door toekomstige werkgevers te tonen dat je dat op een succesvolle manier kan doen, toon je dat je ondernemerschap in je bloed hebt en dat je weet hoe je succesvol kan worden.

Als je nu niet zeker weet of bloggen we echt jouw dingen is, neem dan zeker een kijken bij onze andere ideeën om geld te verdienen dankzij het internet.

[/et_pb_text][/et_pb_column] [/et_pb_row] [/et_pb_section]

Ook interessant…

Hoe word je miljonair?

Hoe word je miljonair?

Iedereen droomt van een ongelimiteerde bankrekening. In dit artikel kan je lezen hoe je miljonair wordt. We dromen er...

Van €0 naar €10.000

Wil jij €10.000 hebben zonder er veel voor te hoeven doen? Download dan nu ons eBook en ontdek ons geheim!

Bedankt! Je ontvangt het eBook snel in je mailbox!

Pin It on Pinterest

Share This