Hoe Geld Verdienen op Instagram (Of je nu 1000 of 100.000 Volgers Hebt)

Je kent waarschijnlijk wel de verhalen van Instagrammers die geld verdienen met de foto’s die ze dagelijks nemen en delen op Instagram. Misschien heb je zelf al eens gekeken naar het aantal mensen dat jou volgt en dacht je “Misschien kan ik dat ook”.

Net zoals bloggers, YouTubers en iedereen die een community verzamelt door de content die ze maken, hebben Instagrammers een groot bereik en invloed. Dat is iets waar veel bedrijven mee worstelen voor zichzelf.

Samen vormen deze twee elementen een oppurtuniteit voor Instagrammers om verschillende stromen van inkomsten te ontdekken. Of ze een groot imperium willen uitbouwen of om gewoon wat extra cash en gratis dingen te verdienen.

Hoeveel volgers heb je nodig om geld te verdienen?

Als je jezelf zou afvragen hoeveel volgers je nodig hebt om geld te verdienen, dan is het korte antwoord: “niet zoveel als je zou denken”.

Het langere antwoord hangt af van verschillende factoren zoals:

 • In welke niche ben je actief en hoe gemakkelijk kan je hier een productencategorie aan koppelen? (mode, eten, beauty, en fitness zijn populaire niches)
 • Hoe geëngageerd zijn je volgers? (100.000 valse volgers zijn niet echt waardevol)
 • Welke inkomstenkanalen kan je inzetten?

Natuurlijk, hoe meer geëngageerde volgers je hebt, hoe beter.

Terwijl top Instagrammers 1000 euro per post verdienen op het foto-deel platform, kunnen zelfs diegenen met een geëngageerde fanbasis van 1000 volgers al beginnen met geld te verdienen.

Hoe geld verdienen op Instagram?

Afhankelijk van je unieke merk of van je Instagram content, je doelgroep, and je niveau van toewijding, kun je geld verdienen met Instagram op de volgende manieren:

 • Je posts laten sponsoren door merken die de aandacht van jouw volgers willen
 • Een affiliate worden en een commissie verdienen door de merkproducten van anderen te verkopen
 • Het maken en verkopen van een fysiek of digitaal product, of door het leveren van een betaalde dienst
 • Het verkopen van jouw fotografir

De schoonheid van dit alles is dat als je voor één bepaalde inkomstenstroom kiest, dat de andere ook niet uitgesloten is.

Dus laten we eerst de meest gangbare benadering uitklaren om geld te verdienen met Instagram: het samenwerken met merken als influencer.

Samenwerken met merken voor sponsored posts

De term “influencer” hoor je heel veel vandaag de dag.

Een influencer is eigenlijk iemand die erin geslaagd is om een online reputatie rond zichzelf op te bouwen door online leuke dingen te doen en te delen. Voor hun volgers zijn influencers smaakmakers, echte trendsetters en vertrouwde experts van wie de mening over bepaalde onderwerpen zeer gerespecteerd worden.

Heel veel merken kunnen hier gewoon niet tegenop en daarom werken ze liever samen met een influencer die dan voor hen gesponsorde posts. Bijgevolg maakt de influencer content rond het merk dat hiervoor betaald.

Maar het is niet enkel de grootte en het bereik van je Instagram account waarin een merk geïnteresseerd is. Het is het vertrouwen van je doelgroep en hoe deze met jouw content in interactie gaat.

Het kan moeilijk zijn om het evenwicht te bewaren tussen jouw integriteit als creativieling en het feit dat je er geld mee verdient. Maar als je niet enkel afhangt van het inkomen dat jouw Instagram account genereert, dan heb je altijd de vrijheid om heel kieskeurig te zijn over de merken waar je mee werkt, net als merken heel kieskeurig zijn over de Instagrammers waar ze meer werken.

Hoe kan je nu bepalen wat je moet aanrekenen als influencer?

De meeste deals met influencers omvatten verschillende zaken zoals de creatie van de content, bijvoorbeeld een Instagram post, video of Story. Ook de rechten zijn een belangrijk element. Deze houden in dat het merk ook de toelating krijgt om jouw content te gebruiken op zijn eigen website of in een advertentie.

De meeste van deze deals zijn echter te onderhandelen en kunnen een enkele post omvatten of een volledige campagne in ruil voor een bepaald bedrag, een gratis product of dienst, een cadeautje, de belofte van bereik of een combinatie van deze.

Hou echter steeds in gedachten, wanneer je een overeenkomst onderhandelt, dat je niet enkel content aanlevert, maar ook toegang tot jouw volgers, een potentieel groot bereik op één van de meest populaire social media platforms, en ook de gebruikersrechten.

In een rondvraag bij 5000 influencers vertelde 42% van de influencers, dat ze €200 tot €400 aanrekenen per post. Op die manier heb je een idee van wat sommige merken kunnen en willen betalen. En hoe je een overeenkomst kan onderhandelen.

Om deze redenen is het heel belangrijk als influencer om te weten wie jouw volgers zijn.

Hoe zien jouw volgers eruit? En wat is jouw engagement rate? Je engagement rate is het  totale engagements gedeeld door het aantal volgers dat je hebt. Je kan deze nummers terugvinden in jouw Instagram Analytics rapport, als je jouw account hebt omgezet naar een business account. Dit zal je helpen wanneer het erop aankomt om een overeenkomst te onderhandelen met een merk.

Hoe kan je merken vinden om mee samen te werken?

Als je groot genoeg bent, dan is de kans groot dat merken je zelf wel zullen vinden. Het kan natuurlijk nooit kwaad om zelf proactief op zoek te gaan naar een merk om mee samen te werken. Het is wel heel belangrijk om erop te letten dat het merk dat je op het oog hebt, dezelfde persoonlijkheid en waarden als jou deelt. Kwestie dat jouw volgers niet het gevoel zullen hebben dat ze “verkocht worden”.

Je kan de merken zelf proberen te bereiken om met hen een overeenkomst af te sluiten. Maar je kan je natuurlijk ook steeds aanmelden op één van de vele influencer marketplaces die er zijn, om zo de kans om ontdekt te worden te vergroten:

Er zijn geen vaste regels wanneer het gaat over gesponsorde content, maar je kan beter het zekere voor het onzekere nemen. Het is namelijk belangrijk dat je het vertrouwen van je volgers niet beschaamd. Het is daarom aan te bevelen om een #sponsored hashtag toe te voegen aan je posts waar je effectief ook geld voor krijgt. Geen paniek. Meer dan 69% van de influencers zeggen dat het feit dat ze transparant zijn over sponsorships geen effect heeft gehad op hoe hun volgers hun zien.

Je kan voorbeelden vinden van sponsored post en hoe Instagrammers merken integreren in hun stories, door te zoeken op #sponsored op Instagram zoals bijvoorbeeld deze van Céline Schraepen. een account dat stories en foto’s deelt over health en beauty.

Een affiliate worden

Er is een verschil tussen influencers en affiliates. Bij affiliates wordt er meer aandacht besteed aan het genereren van een verkoop voor het partner merk in ruil voor een commissie en is er minder focus op het genereren van bekendheid.

Dit wordt meestal gedaan door middel van een trackable link of een unieke promo code om ervoor te zorgen dat volgers effectief doorklikken. Doordat Instagram nog niet echt links toelaat in je post moet je deze links meestal in je biografie plaatsen. Hierdoor is het mogelijk om maar te focussen op één product per keer. Als je als je toch meerdere producten wil gaan promoten dan is het gebruik van promo codes aan te raden omdat je deze gemakkelijk in je posts kan verwerken.

Overweeg dus zeker om even op zoek te gaan naar online winkeliers die affiliate programma’s aanbieden waarin je kan deelnemen of je kan ook populaire marktplaatsen gaan opzoeken zoals:

 • PayPro: Platform met veel producten om te promoten
 • Tradetracker: Hierop vind je zowat alle Belgische en Nederlandse merken die ook online actief zijn
 • Bol.com: De grootste webwinkel van de Benelux

Affiliate marketing kan saai lijken door de nummertjes, maar affiliate marketing is ook een kunstvorm en je hebt een betere kans op succes als je een plan hebt en je online aanwezigheid vergroot door een website en andere marketingkanalen.

Open je eigen webshop

Tot hiertoe zou het kunnen lijken dat er maar één manier om als Instagrammer geld te verdienen: door jezelf te verkopen en samen te werken met andere merken.

Het is natuurlijk ook zo dat je jezelf als creatieveling kan gaan verkopen door je eigen producten te maken. Dat kunnen fysieke producten zijn, diensten of digitale producten die een verlengde kunnen zijn van je Instagram account.

Het vergt natuurlijk wat tijd, maar vandaag de dag is het bijna logisch om als creatieveling de stap te zetten richting ondernemerschap.

Neem maar een kijkje naar Doug the Pug, een van de grootste Instagram hond-ernemers van deze tijd.

Door je eigen producten te verkopen moet je je geen zorgen meer maken over het integreren van boodschappen van andere merken in je Instagram strategie.

Jouw fans kunnen hun liefde en steun voor jouw werk tonen door te kopen van jou. Een aankoop waar ze zich goed door kunnen voelen.

Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

 1. Print On Demand Services gebruiken om je eigen t-shirts, kussenslopen, koffietassen, muurkunst en andere, te printen en te verzenden.
 2. Diensten verkopen zoals fotografie of consultancy. Je gebruikt dan je biografie om geïnteresseerden mensen te verwijzen naar een contactformulier of een link naar jouw professionele website.
 3. Digitale producten zoals online lessen, ebooks of design templates verkopen.
 4. Instagram ook gebruiken om je eigen bedrijf te starten waarmee je originele producten verkoopt, of zelfs je eigen boek.

Een eigen webshop opstarten kan je eenvoudig doen met Shopify.

Instagram heeft de voorbije jaren zwaar ingezet op een geïntegreerde shopping experience. Hierdoor kan je product stickers toevoegen aan je Instagram stories and posts om je eigen producten eenvoudiger vindbaar te vinden voor je volgers.  Om deze functie te gebruiken ga je wel moeten switchen naar Instagram business account. Je gaat ook een Facebook pagina moeten hebben en een goedgekeurde Facebook shop. Natuurlijk kan je deze allemaal gratis opzetten.

Verkoop je foto’s online of op spullen

Iemand kan beroemd worden op Twitter door mopjes te vertellen die bestaan uit 140 karakters. Maar Instagram is een foto deel app die is gemaakt voor foto’s. En foto’s zijn dingen die gelicentieerd kunnen worden, geprint kunnen worden en verkocht kunnen worden op verschillende manieren.

Is fotografie hetgene is dat je indertijd heeft overtuigd om Instagram te gaan gebruiken? Dan kan je je fotos oplijsten op marktplaats zoals 500px of Twenty20 waar merken en uitgevers ze kunnen overkopen.

Je kan je foto’s ook verkopen als prints en op andere fysieke producten. Door gebruik te maken van verschillende methodes zoals vermeld in de vorige sectie. Website zoals Printful en Teelaunch kunnen je foto’s afdrukken op posters, telefoonhoesjes, kussens en meer. Ze nemen het volledige bestellingsproces op zich en ook de klantendienst. Dus jij moet je enkel bezig houden met de verkopen. Vragen mensen naar jouw foto’s of je tekeningen? Dan moet je initiatief nemen en je volgers de mogelijkheid geven om jouw foto’s te kopen.

Geld verdienen met je hobby

Wat begon als een hobby, kan als een sneeuwbal rollen in de richting van een echte inkomstenbron.

Er ligt een wereld aan mogelijkheden voor je open als creatieveling met een grote online achterban. Een achterban van mensen die niet anders kunnen dan scrollen door je posts in hun Instagram feed. Als je deze sterke aantrekkingskracht hebt voor mensen, dan moet je enkel nog de deur naar deze wereld open zetten en er door wandelen.



Ook interessant…

Hoe geld verdienen met bloggen?

Hoe geld verdienen met bloggen?

Heb je er al eens gedacht om te beginnen bloggen om wat geld bij te verdienen? Wij tonen je hoe je van start kan gaan,...

Hoe word je miljonair?

Hoe word je miljonair?

Iedereen droomt van een ongelimiteerde bankrekening. In dit artikel kan je lezen hoe je miljonair wordt. We dromen er...

Van €0 naar €10.000

Wil jij €10.000 hebben zonder er veel voor te hoeven doen? Download dan nu ons eBook en ontdek ons geheim!

Bedankt! Je ontvangt het eBook snel in je mailbox!

Pin It on Pinterest

Share This