Wat is eToro? We leggen het je graag even uit!

eToro is een platform waar je gemakkelijk kan investeren in onder andere aandelen, indexfondsen en cryptogeld. Op zich lijkt het zo niet veel te verschillen van andere platformen zoals Bolero of Lynx. Maar eToro heeft nog een belangrijke andere troef: het is ook een sociaal netwerk. Hierdoor kan je het investeringsgedrag van andere investeerders automatisch kopiëren. 

Zelf investeren

Laten we beginnen bij hetgeen dat andere platformen ook kunnen. Op eToro kan je zelf handelen in crypto, ETF’s (of indextrackers), aandelen, indexen, grondstoffen en valuta. Op dit moment ondersteunt eToro voornamelijke buitenlandse markten zoals de Duitse, Amerikaanse en Franse markten. De Brusselse markt kan je er niet op terugvinden op dit moment.

Hieronder kan je een voorbeeldje zien van het dashboard.

eToro Handelsmarkten Overzicht 26/06/2018

eToro Handelsmarkten Overzicht 26/06/2018

Als je dan verder klikt op een aandeel, zoals bijvoorbeeld dat van Disney, dan krijg je dit dashboard.

eToro Disney Handelsmarkten 26/06/2018

eToro Disney Handelsmarkten 26/06/2018

Per bedrijf heb je dan nog het volgende onderscheid:

 1. Feed: in de feed kan je lezen wat andere eToro-leden over een bepaald aandeel of bedrijf schrijven
 2. Statistieken: hier kan je zien hoe een aandeel het in het verleden gedaan heeft
 3. Grafiek: hier kan je een detailgrafiek terugvinden van het aandeel
 4. Onderzoek: hier kan je zien of de meeste mensen een aandeel kopen, verkopen of houden en hoeveel anderen denken dat het aandeel in de toekomst waard zal zijn.

Als je jouw beslissing genomen hebt, dan kan je klikken op “Verkopen” of “Kopen” om een order te plaatsen voor dat aandeel.

Beleggers kopiëren

Dit is de functie waarom ik met eToro begonnen ben. Zelf heb ik geen tijd om de markt te verkennen en te bekijken welke aandelen, crypto’s, indexen, valuta’s of grondstoffen interessant zijn om te kopen en te verkopen. Daarnaast volg ik wel graag in detail op waar mijn geld naartoe gaat. Iets wat niet echt mogelijk is als je je geld investeert via een fonds of investeringsplan bij een grootbank. Bij het “kopiëren van beleggers” op eToro kan dat wel.

Hoe werkt het het kopiëren van beleggers op eToro?

Om te beginnen klik je binnen eToro op “Beleggers kopiëren”. Daar krijg je meteen een overzicht van de verschillende beleggers onderverdeeld in:

 • Keuze Van De Redacteur
 • Top Investors
 • Populair
 • Meest Gekopieerd
 • Lagere Risicoscore
 • Gemiddelde Risicoscore

Hieronder zie je hoe het overzichtsscherm eruit ziet:

Overzicht Beleggers kopiëren eToro

Overzicht Beleggers kopiëren eToro

Nu wat is een belegger juist? Een belegger is iemand zoals jij. Iemand die op eToro een account heeft aangemaakt en die ervoor gekozen heeft om zelf te handelen in crypto, etf’s, aandelen, indexen, grondstoffen. Deze persoon begint de handelen met bijvoorbeeld 1000 euro. En hij/zij koopt hiermee bijvoorbeeld aandelen. Door aandelen te kopen en te verkopen, behaalt deze persoon een zeker rendement. Dat wordt uitgedrukt in %. Op basis van zijn koop en verkoopgedrag en het rendement dat deze belegger in het verleden behaalde, kan jij kiezen om het investeringsgedrag van deze belegger te kopiëren. Laten wat dat even concretiseren.

Stel nu dat we als voorbeeld de belegger MarianoPardo nemen. We gaan ervan uit dat MarianoPardo 1000 dollar op eToro heeft opgeladen. Daarnaast heb je jouw account. Stel dat jij gekozen hebt om MarianoPardo met 500 dollar te kopiëren. Op een bepaald moment beslist MarianoPardo dat hij voor 10 dollar aandelen koopt in Disney. Dat is 1% van zijn budget. Aangezien jij het investeringsgedrag van MarianoPardo kopieert, dan zal jij op dat moment ook voor 1% van jouw budget een aandeel kopen in Disney. Dat is dan voor 5 dollar. Snap je?

Laten we ervan uitgaan dat het een goede keuze is geweest om dat aandeel te kopen en dat de waarde van het aandeel stijgt. Op een bepaald moment stijgt de waarde van het aandeel met 20%. Voor MarianoPardo betekent dat een winst van 0,20 dollar op de 10 dollar die hij investeerde. Voor jou betekent dat een winst van 0,10 dollar op de 5 dollar die je investeerde. Die winst gaat dan terug naar het bedrag waarmee je MarianoPardo kopieert. In plaats van 500 dollar heb je dan 500,10 dollar. Die 500,10 dollar wordt op z’n beurt dan weer aangewend om verder te investeren. Dat noemt men de samengestelde interest.

Investeren in CopyFunds op eToro

Naast het zelf kopen van aandelen of valuta’s of het kopiëren van beleggers, is er nog een derde mogelijkheid om te investeren op eToro. Deze derde manier heet “CopyFunds“. De CopyFunds worden ook onderverdeeld in verschillende categorieën:

 • Top Trader CopyFunds
  Een verzameling CopyFunds met verschillende methoden om de beste beleggers van eToro te selecteren
 • Markt CopyFunds
  Gecreëerd op basis van een idee, prestatiemetingen of een algoritme dat de best presterende activa selecteert
 • Partner CopyFunds
  Partners van eToro bouwden geheel nieuwe Partner CopyFunds. Zij voeren grondige marktanalysen uit voor de creatie van beleggingsinstrumenten die een specifieke strategie reflecteren.
Overzicht eToro CopyFunds op 26 juni 2018

Overzicht eToro CopyFunds op 26 juni 2018

Zelf heb ik nog niet geïnvesteerd in CopyFunds op het moment van schrijven. De minimuminleg voor een CopyFunds is op dit moment 5000 dollar. En om dat bedrag te bereiken, moeten de beleggers die ik kopieer nog even goed hun best doen. Er is echter wel een CopyFunds dat ik op dit moment zeer interessant vind en waarin ik heb geïnvesteerd op mijn Virtuele Portfolio: OutSmartNSDQ. Zelf omschrijft eToro het fonds als volgt:

OutSmartNSDQ is eToro’s eerste Smart Beta CopyFund-portefeuille. Deze portefeuille combineert machine learning met de wijsheid van de massa voor het creëren van een portefeuille die beter presteert dan de Nasdaq 100-index. Dit CopyFund is ontwikkeld door eToro’s datawetenschappers en wiskundige experts. Met behulp van kunstmatige intelligentie zoekt het algoritme handelaren die beschouwd worden als ‘Nasdaq-experts’ en aan de hand daarvan de 15 aan de Nasdaq genoteerde aandelen waarvoor het sentiment van deze beleggers het meest positief is. De weging voor elk aandeel wordt berekend met behulp van een ERC (Equal Risk Contribution) -formule.

Op zicht vind ik dat een ontzettend interessant instrument. Daarom dat ik het nu minstens enkele maanden in mij Virtuele Portfolio ga laten proefdraaien.

Conclusie

Er zijn drie methodes om te investeren op eToro:

 1. Zelf kopen en verkopen
 2. Beleggers kopiëren
 3. Investeren in CopyFunds

Het eerste, zelf kopen en verkopen, daar heb je eToro niet echt voor nodig. Dat kan je ook doen bij bijvoorbeeld Bolero. eToro is voornamelijk interessant als je andere beleggers wil gaan kopiëren. Op die manier kan je over hun schouders meekijken en in detail zien welke acties zij ondernemen om jouw rendement te optimaliseren.

Ook interessant…

Hoe geld verdienen met bloggen?

Hoe geld verdienen met bloggen?

Heb je er al eens gedacht om te beginnen bloggen om wat geld bij te verdienen? Wij tonen je hoe je van start kan gaan,...

Hoe word je miljonair?

Hoe word je miljonair?

Iedereen droomt van een ongelimiteerde bankrekening. In dit artikel kan je lezen hoe je miljonair wordt. We dromen er...

Van €0 naar €10.000

Wil jij €10.000 hebben zonder er veel voor te hoeven doen? Download dan nu ons eBook en ontdek ons geheim!

Bedankt! Je ontvangt het eBook snel in je mailbox!

Pin It on Pinterest

Share This